Mit højre, højre sæde er tomt ...

Mein rechter, rechter Platz ist leer …

Siddearrangementet ved brylluppet er et ømtåleligt spørgsmål. Men også her gælder det, at jo mere forudgående varsel og planlægningstid du tager dig, jo mere afslappet og gnidningsløs vil processen være. Vi giver dig nogle tips, som gør, at bordopstillingen næsten klarer sig selv.

8-plads-metoden

Spørgsmålet om, hvem der skal komme til brylluppet, er endelig blevet løst. Men bordformen og/eller placeringen af bordene på stedet er endnu ikke fastlagt? Det er her, at 8-placeringsmetoden er nyttig. Et ark A4-papir repræsenterer et rundt bord med otte personer, hvor du kan samle passende grupper af personer ved hjælp af Post-its. De kan også bruge disse grupper senere, hvis bordopstillingen ser helt anderledes ud, end de troede.

Generelle regler

Som hovedregel er runde borde mere kommunikative end firkantede borde. På den anden side er firkantede borde mere alsidige og giver plads til et større antal personer i rummet. Under alle omstændigheder skal stemningen ved et bord være god og munter. Derfor kan eksperimenter hurtigt give bagslag. Bedre: Placer dine gæster efter familietilknytning eller vennekreds.

Der gælder klassiske regler for brudeparrets bord: Den er altid placeret så centralt som muligt, så den er let tilgængelig og synlig for alle gæster. Bruden sidder til højre for gommen. Til højre og venstre for parret følger de respektive forældre og bedsteforældre, damer og herrer altid på skift, i spejlvendt rækkefølge. I umiddelbar nærhed sidder bedste mænd, søskende og bedste venner. Denne konventionelle rækkefølge på “ærestavlen” er nu sjælden. I stedet sidder de bedste mænd og de bedste venner selv ved brudeparrets bord. Familierne er placeret meget tæt på hinanden.

Børn og ældre gæster

For de yngste gæster bør der være et separat bord, hvor der i bedste fald også tilbydes lidt underholdning. Hvis du ønsker at brillere særligt, skal du sørge for en voksen til at holde øje med børnene og legeaktiviteterne. Ældre bryllupsgæster bør sidde så jukeboksene ikke er lige ved siden af dem, de kan nemt forlade deres pladser, og lyset giver tilstrækkelig synlighed, selv for dårlige øjne.

Hvem har valget …

Ud over den klassiske 1:1-opdeling er der også mulighed for mere fleksibilitet. Du kan f.eks. kun bestemme bordfordelingen for dine gæster, men alle kan selv bestemme, hvem der skal sidde hvor. Under alle omstændigheder er det fornuftigt med en pænt designet bordoversigt ved indgangen. Her får hvert bord sit eget navn, og gæsterne kan nemt finde rundt.

Leave a Reply